Na misiu SFOR išla nová skupina vojakov 3. lz z Prešova

20.09.2003 Celý región

Slávnostný nástup pri príležitosti striedania osadenstva mierovej misie SFOR pôsobiacej v Bosne a Hercegovine sa konal predpoludním 25. augusta v areáli 3. l...
Slávnostný nástup pri príležitosti striedania osadenstva mierovej misie SFOR pôsobiacej v Bosne a Hercegovine sa konal predpoludním 25. augusta v areáli 3. leteckej základne (3. lz) Prešov-Nižná Šebastová. V dňoch 27. augusta až 2. septembra sa malo postupne vystriedať 19 príslušníkov tejto základne, ktorí na mieste určenia disponujú aj jedným modernizovaným vrtuľníkom Mi-17. Na základni v Bugojno slúži dovedna 21 vojakov z Prešova.

Išlo o druhé striedanie misie, do ktorej príslušníci 3. lz nastúpili po prvýkrát v druhej polovici augusta 2002. V Bugojno sú zaradení do 1. samostatnej vrtuľníkovej jednotky pod holandským velením ako prvá jednotka Vzdušných síl Ozbrojených síl SR pod velením niektorej z členských krajín Severoatlantickej aliancie. Príslušníci lietajúceho personálu sa striedajú po troch mesiacoch, zabezpečujúci personál po šiestich mesiacoch.

Veliteľ misie Peter Kríž misii už raz velil a aj v najnovšom obsadení sú muži, ktorí pôsobenie v Bugojno opakujú. Záujemcovia o misiu museli splniť požiadavky na odbornosť, prešli psychologickým vyšetrením a podmienkou bol aj dobrý zdravotný stav. Vrtuľník operuje v Bosne a Hercegovine neozbrojený a slúži len na prepravu ľudí, materiálov a výstroje nasadených pozemných vojsk SFOR.
(jj)
 

Vyberte región